Пояснення від штучного інтелекту щодо "":

Сутність релігії

4 хвилини читання

Релігія – це сон людського розуму. Але навіть уві сні ми опиняємося не в порожнечі і не на небі, а на землі, в царстві реальності. Ми бачимо реальні речі лише в захоплюючій пишноті уяви та капризу, а не в простому денному світлі реальності та необхідності. Все, що я роблю для релігії, а також для спекулятивної філософії та теології, це тільки намагаюсь розплющити їй очі або, радше, звернути її погляд із внутрішнього на зовнішнє, тобто я змінюю об'єкт з такого, яким він є в уяві, на об'єкт, яким він є насправді.

Але, безперечно, для нинішньої епохи, яка віддає перевагу знаку перед означуваною річчю, копії перед оригіналом, фантазії перед дійсністю, видимості перед сутністю, ця зміна, оскільки вона усуває ілюзію, є абсолютним знищенням або, принаймні, безрозсудною профанацією. Бо в наші дні лише ілюзія є священною, а істина – мирською. Вважається, що сакральність посилюється в міру того, як зменшується істина і зростає ілюзія, так що найвищий ступінь ілюзії стає найвищим ступенем сакральності. Релігія зникла, і навіть серед протестантів її замінили на видимість релігії – Церкву – принаймні для того, щоб «віра» могла бути передана неосвіченому і нерозбірливому натовпу; що віра все ще християнська, тому що християнські церкви стоять зараз, як і тисячу років тому, а тепер, як і раніше, в моді зовнішні ознаки віри. Те, що більше не існує у вірі (віра сучасного світу є лише удаваною вірою, вірою, яка не вірить у те, у що вірить, і є лише невизначеним, пустим невір'ям), все ще має сприйматися як думка: те, що більше не є священним саме по собі і в істині, все ще принаймні здається священним.

Релігія бере свій початок в істотній відмінності між людиною і твариною - у тварин немає релігії. Хоча це правда, що старі некритичні зоографи приписували слону, серед інших похвальних якостей, чесноту релігійності, факт полягає в тому, що така річ, як релігія слонів, належить до сфери байки. Але в чому полягає істотна відмінність людини від тварини? Найбільш простою, загальною, а також найпоширенішою відповіддю на це питання є свідомість. Свідомість, однак, слід розуміти тут в строгому сенсі, оскільки свідомість в сенсі почуття себе, в сенсі здатності відрізняти один чуттєвий об'єкт від іншого, сприймати і навіть судити про зовнішні речі відповідно до певних чуттєвих характеристик, що виходять від них, свідомості в цьому сенсі не може бути відмовлено тварині. Характерний для людини спосіб існування, на відміну від способу існування тварини, є не тільки основою, але й об'єктом релігії. Але релігія - це свідомість нескінченного. Отже, вона є і не може бути нічим іншим, як усвідомленням людиною своєї власної сутнісної природи, що розуміється не як кінцева або обмежена, а як нескінченна природа.

Релігія, принаймні християнська релігія, є вираженням того, як людина ставиться до себе, або, точніше, до свого сутнісного буття. Божественна істота є не що інше, як буття самої людини, абстраговане від окремої людини, тобто людське буття, яке споглядається і якому поклоняються як іншій істоті. Отже, всі визначення божественної істоти є визначеннями буття людини.

Людина – і в цьому таємниця релігії – об'єктивує своє буття, а потім знову робить себе об'єктом цього об'єктивованого буття, перетворюючись на суб'єкта, особистість. Таким чином, людина є об'єктом для Бога. Те, що людина добра чи зла, не байдуже для Бога. Ні! Бог гостро і глибоко переймається тим, чи є людина доброю. Він хоче, щоб людина була доброю і блаженною. Таким чином, в Богові і через Бога метою людини є сама людина. Це правда, що метою людини є Бог, але метою Бога є не що інше, як вічне спасіння людини – це означає, що метою людини є сама людина. Божественна діяльність не відрізняється від людської.

Пролегомени